Skip to main content

Blogs en publicaties

ShuHaRi-gewijs opstellingen leren begeleiden

Dat is wat we doen en overbrengen in de Opleiding tot Organisatieopsteller.

Shu-Ha-Ri is een Japanse term uit de gevechtskunst waarbij ‘Shu’ zoveel betekent als ‘gehoorzaam de leraar’. Volg op wat hij je aanleert. In deze fase van het leerproces, krijg je een reeks stabiliteitspunten aangereikt waardoor je iets sneller in de vingers krijgt.

De doorbraak

“Ik heb echt een haat-liefde verhouding met deze opleiding: Als ik vooraf had geweten dat dit allemaal naar boven zou komen, had ik me nooit ingeschreven”, verzucht ze. “Maar het lukt me gewoon niet meer om het eronder te houden…”. De tranen komen, ze ziet er triest en verslagen uit. Bang ook. Toch lijkt het of ze ook wacht op een uitnodiging. Een aanmoediging misschien zelfs.

Hoe we ons leraarschap op het spoor zijn gekomen…

Twee weken geleden rondden we de 3de editie van de Opleiding tot Organisatie Opsteller af. Wat een mooi traject was het weer! Vervuld met trots zwaaiden we de kersverse organisatie opstellers uit. Wetende dat ze met voldoende zelfvertrouwen opstellingen, systemische kennis en de daarbij horende werkvormen zullen integreren in hun eigen werkpraktijk.

Leren werken met organisatie-opstellingen, waarom?

In een serie korte posts zetten Leanne Steeghs en Philippe Bailleur de afgelopen tijd op een rijtje wat de waarde zoal kan zijn van het leren begeleiden van organisatieopstellingen. Zowel voor jezelf als professional, als voor de organisaties waarmee je werkt. Die korte stukjes, hebben ze nu gebundeld in één artikel. Wat levert het op voor jou als begeleider?

Waarom Systemisch Leiderschap cruciaal is voor organisaties

Philippe Bailleur en Leanne Steeghs zijn onlangs gestart met een nieuwe groep leidinggevenden, alweer onze vierde groep. Het is ondertussen een hele tijd geleden dat we de handen in elkaar sloegen met dezelfde drijfveer: “Het systemische gedachtegoed is zo waardevol voor organisaties. Laten we dit ‘vertalen’ en een brug leggen tussen die twee werelden.” En net door dat te doen, zien we die potentiële meerwaarde stap voor stap vorm krijgen voor onze ogen. Daarom deze vier redenen …

Heropstarten: gewoon op ‘start’ drukken toch?

Iedereen volgt reikhalzend de berichtgeving over de versoepeling of aanpassing van de corona-maatregelen, opgelegd door de overheid. De druk neemt overal toe want naast dodelijke slachtoffers beginnen er zich ook stilaan andere mogelijke slachtoffers te tonen.

Alles is informatie

Systemisch fenomenologisch waarnemen in de praktijk Lieke is een jonge vrouw en schuift wat ongemakkelijk aan bij het gezelschap dat zich verzamelt voor de opstellingenavond. Als ze aan de beurt is vraag ik haar waar ze naar wil kijken.

Werken met Organisatie Trauma. Inzichten uit de praktijk.

Dit blog is een co-creatie van Philippe Bailleur & Leanne Steeghs Ondertussen is het boek “Trauma in Organisaties” al twee jaar uit. Het thema staat al langer op mijn netvlies maar sinds het boek er is, gaat mijn werk meer expliciet over dit thema. Wat bedoel ik daarmee?

Systemisch leiderschap: pure noodzaak voor organisatie transformatie

Met dit blog willen Philippe Bailleur en ik een stukje verder bouwen op onze eerdere blogs over Systemisch Leiderschap en meer specifiek op het laatste blog. In ons werk met organisaties komen we grosso modo vier soorten leiders tegen. Door de jaren heen leerden we dat daar ook theoretisch onderbouwde modellen rond zijn ontwikkeld. Daarom schrijven we dit blog met grote overtuiging.

Overdracht: voor je het weet, zit je erin

Als leider of leidinggevende kom je soms in een soort ‘ouderfunctie’ ten opzichte van je medewerkers. Dat betekent dat je vroeg of laat te maken krijgt met overdracht van ‘oude gevoelens’ van medewerkers op jou, die eigenlijk te maken hebben met hun eigen ouder-ervaringen van vroeger.

De verleiding ligt op de loer…

Philippe Bailleur: “Ik startte mijn loopbaan als personeelsverantwoordelijke op een operationele basis van de Belgische Luchtmacht. Vrij snel kende ik daar mijn plek. Vliegen was de kerntaak, niet personeelszaken.

Survivor Guilt en Succesangst, ook in organisaties.

Enige tijd geleden werden we uitgenodigd om te werken met een loopbaanvraagstuk van een gedreven manager. De sabbatical liep op z’n einde en de knoop die ontward moest worden in die periode, raakte maar niet ontward.