Opleiding Systemisch Leiderschap

10-daagse systemische training voor leidinggevenden
met Philippe Bailleur en Leanne Steeghs

Organisaties staan voor bijzondere uitdagingen. De wereld verandert steeds sneller, op een moeilijk te voorspellen manier. De complexiteit neemt toe en vertrouwde managementmethodes beginnen te kort te schieten. Net nu is de nood aan een ander soort leiderschap groot.

In 2016 ontmoetten Philippe Bailleur en Leanne Steeghs elkaar tijdens een train-the-trainer voor organisatie opstellers in Nederland. Al meerdere jaren ervaren ze de bijzondere meerwaarde van systemisch werk in het begeleiden van teams en organisaties. Daarom willen ze dit toegankelijker maken voor organisaties en besloten ze om dit leiderschapsprogramma in de wereld te zetten.

De training bestaat uit vijf blokken van twee dagen en is zonder overnachting.

 1. Dynamieken in de onderstroom
 2. Leiderschap vanuit systemisch perspectief
 3. Systemisch interveniëren
 4. Systeemtrauma in organisaties
 5. Integratie en testing

Doelgroep

 • Ervaren leiders, managers, (team)hoofden of andere leidinggevenden in een vergelijkbare rol.

Toelatingsvoorwaarden

 • Om deel te nemen aan deze intensieve 10-daagse training heb je minimaal 5 jaar ervaring nodig als leidinggevende van teams of groepen. Met deelnemers die niet (geheel) aan dit criterium voldoen houden we een telefonische intake. 
 • Het inbrengen van eigen casuïstiek – persoonlijk en/of op het vlak van de organisatie – vormt een rode draad door de opleiding heen en is dus een vereiste voor deelname. 
 • Bereidheid om jezelf en je eigen patronen als leider (vanuit je familiesysteem) onder de loep te nemen.

Wat leer je in deze opleiding?

Je leert met een systemische bril te kijken naar complexe vraagstukken

Je leert met een systemische bril kijken naar complexe vraagstukken op het vlak van team- en organisatieontwikkeling. Je bent beter in staat om het onderscheid te maken tussen ‘technische problemen’ en ‘ontwikkelvraagstukken’. De vier oerkrachten in de onderstroom van systemen zijn daarbij leidend. Je leiderschap zal daardoor meer afgestemd zijn op het gegeven dat organisaties eerder levende systemen zijn dan machines.

Je leert symptomen herkennen
Je weet hoe je symptomen (zoals verzuim, roddelen, weerstand, etc.) in de werking van de organisatie kunt verkennen en hoe je op een meer systemische manier kan interveniëren. Je krijgt hiervoor een nieuw arsenaal aan interventie mogelijkheden, systemische vragen en werkvormen aangereikt, die je kunt inzetten in je eigen organisatie.
Je wordt persoonlijk en professioneel geprikkeld in je ontwikkeling
Je wordt geprikkeld in je ontwikkeling, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je zal bewuster worden van de invloed van je eigen achtergrond, je gedragspatronen en het effect daarvan op anderen. Je zal zichtbaar en voelbaar groeien naar een meer systemische vorm van leiderschap wat zal leiden tot meer ‘impact’, ‘autoriteit’ en ‘transparantie’ zonder verlies van authenticiteit.
Je leert trauma te herkennen binnen de organisatie
Je zal leren hoe je op een trauma-geïnformeerde manier kunt kijken naar dynamieken en terugkerende problemen in de werking van teams en de algehele organisatie. Je bent je bewust van systeemtrauma, van datgene wat daar aanleiding toe geeft en hoe hiermee kan gewerkt worden, al dan niet met extra ondersteuning.

Deze training wordt gefaciliteerd door HRD Academy. Op de website vind je meer informatie over het programma van de training.

Over Philippe Bailleur

Auteur van ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’

Philippe Bailleur werkt al bijna 20 jaar met groepen en organisaties. Zijn manier van werken is gegroeid vanuit een brede interesse in diverse disciplines: NLP, Opstellingen, Ericksoniaanse Hypnose, Design Thinking, Lean, Biomimicry, Systems Thinking, Voice Dialogue, Sjamanisme, Holacracy, Sociocracy,… Philippe is auteur van meerdere boeken, artikels en blogs waaronder ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’. Hij verkent graag nieuwe domeinen in het speelveld tussen mens, organisatie en maatschappij en wordt van daaruit geregeld gevraagd als inspirator. Tegelijkertijd houdt hij er van om nieuwe inzichten pragmatisch toe te passen binnen de context van organisaties. Zijn doel: het optimale samenspel tussen mens en organisatie vinden in het belang van een gezonde maatschappelijke ontwikkeling. Zo kunnen organisaties ‘forces for good’ worden… Kijk ook eens op zijn website!

Over Leanne Steeghs

Auteur van ‘Systemisch wijzer’
Leanne Steeghs is gediplomeerd systemisch trainer, coach, opleider en begeleider van familie- en organisatie-opstellingen. Eind 2015 verscheen haar boek ‘Systemisch wijzer – kennis uit opstellingen die je iedere dag kunt gebruiken’. Leanne is opleider bij Trainers Academie en School voor Coaching in Nederland. Haar specialisaties zijn leiderschap, persoonlijke groei en teamontwikkeling. Zij werkt graag met mensen op het snijvlak van professionele en persoonlijke ontwikkeling. Haar werkwijze kenmerkt zich door de combinatie van (daad)kracht en kwetsbaarheid, humor en diepgang. Haar doel: mensen prikkelen om hun volle potentieel in de wereld te zetten.

Startdata

 • Opleiding Systemisch Leiderschap (6e editie) start op 6 oktober 2022, locatie Kasteelhoeve in Wangee (BE)

Kijk op de website van HRD Academy voor de vervolgdata voor iedere training.


Locatie

Kasteelhoeve Wange
Eilksemstraat 26
3400 Wange (België)


Prijs

€ 4395, exclusief BTW

Vroegboekkorting: € 250,- korting bij inschrijving ten minste twee maanden voor de startdatum van de training.


Hoe meld je je aan?

Via de website van HRD Academy (de inschrijflinks vind je in de tabel onderaan de pagina).

Heb je vragen? Stuur een e-mail naar Leanne Steeghs of bel 06 58 907 665.

Systemisch wijzer - Leanne Steeghs en Siets Bakker

Blijf op de hoogte! Schrijf je in en ontvang maximaal zes keer per jaar een update over mijn systemische activiteiten en artikelen.

 • Leanne Steeghs © 2020

 • KvK / Chamber of Commerce 50685775

 • Website by Dai Dai Design

 • Algemene voorwaarden
 • Privacyverklaring
 • Cookiestatement