Skip to main content

Master Course Vrouwelijk Leiderschap

Zes 24-uur sessies voor vrouwelijke directeuren, leiders en bestuurders met Leanne Steeghs

Je bent vrouw en hebt een functie als bestuurder, directeur of manager. Je hebt goed geleerd om ‘je mannetje te staan’, vaak in een werkcontext die een sterk appel doet op resultaat, prestatie en snelheid. Het is daarom niet altijd vanzelfsprekend om in die rol ook je vrouwelijkheid in te zetten. Toch wil je naast ratio en kracht, ook meer wijsheid, mildheid en intuïtie gebruiken in jouw leiderschap. Maar hoe doe je dat en wat is jouw eigen, natuurlijke vorm daarin?

In de Master Course Vrouwelijk Leiderschap onderzoek je jouw eigenheid in vrouwelijk leiderschap. Dat doe je samen met vrouwen in een soortgelijke functie, een opleider met een bak (levens)ervaring en een of twee gastdocenten.

Wat brengt deze Master Course Vrouwelijk Leiderschap je?
Om maar met de deur in huis te vallen: een organisatie kan niet voorbij zijn hoogste leider groeien. Het is daarom van belang dat jij jezelf als leider diepgaand leert kennen en blijft ontwikkelen. Systemisch leiderschap start daarom met persoonlijk leiderschap. 

Het resultaat van deze Master Course is dan ook groei en verdieping in je ontwikkeling als leider, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Je zal bewuster worden van de invloed van je familieachtergrond, je gedragspatronen en het effect daarvan op anderen. Je groeit in deze Master Course naar een meer systemische vorm van leiderschap die leidt tot meer impact, autoriteit en transparantie, zonder verlies van je authenticiteit als vrouw. 

Werkwijze en toelatingsvoorwaarden

  • We streven ernaar om individueel en collectief leren maximaal te koppelen aan je werkrealiteit en de daarbij horende uitdagingen. Je zal hierbij telkens op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling werken.

  • We gaan veelal ‘doen’ en ‘ervaren’ in plaats van ‘praten over’, waardoor je als deelnemer niet alleen begrijpt maar ook doorvoelt waar het in essentie over gaat met betrekking tot leiderschapsthema’s. Relevante kennis, concepten en tools over systemisch leiderschap worden tijdens deze leiderschapsreis ‘op de route’ toegevoegd.

  • We maken optimaal gebruik van het groepsdynamische proces in het ‘hier en nu’ en ook de begeleider zal zichzelf ‘als instrument’ inzetten waarlangs je als deelnemer kunnen leren, experimenteren en oefenen.

  • We werken rond 6 relevante leiderschapsthema’s die volautomatisch meekomen met de positie van leiders. Daarom is het van belang dat je weet hoe jij je verhoudt tot deze thema’s. Dit vraagt bereidheid om jezelf te onderzoeken op identiteitsniveau. Je kwetsbaar durven opstellen, getuige zijn van elkaars persoonlijke leiderschapsreis en elkaar hierin uitdagen, faciliteren en van feedback voorzien, zijn daarbij belangrijke ingrediënten.

Zes 24-uur sessies, zes leiderschapsthema’s 

1. Leiderschap & script – De invloed van jouw familiesysteem (h)erkennen

Welke patronen, coping strategieën en overtuigingen heb je vanuit je familiegeschiedenis meegenomen en waar zijn deze al dan niet dienend in je leiderschapsrol? Dit doen we aan de hand van een genogram. Van hieruit licht vanzelf ook ‘de leerlijn’ en je ‘oefengebied’ op als persoon en leider. We creëren in deze eerste module een stevige bedding met een goede balans tussen veiligheid en uitdaging. 

2. Leiderschap & verticaliteit – De plek van de leider innemen

We werken in module 2 rond de positie en rol van de leider. Hoe ga jij om met de eenzaamheid oftewel de ‘verticaliteit’ die meekomt met de leiderschapspositie? En hoe organiseer jij jouw lidmaatschap, ook wanneer je geen functiegelijken hebt in je eigen organisatie? Daarnaast komen de meest voorkomende systemische patronen rondom ‘ordening’ en ‘plekverwarring’ in organisaties aan bod aan de hand van ingebrachte casuïstiek van de deelnemers. 

3. Leiderschap & overdracht – Effectief omgaan triggers

Als leider heb je onherroepelijk te maken met allerlei ‘overdracht’ en projecties van medewerkers op jou. Sterker nog: overdracht wordt zelfs geactiveerd door een hiërarchische positie. Welke overdracht roep jij gemakkelijk op als persoon en leider? Hoe herken je dit en hoe ga je hiermee effectief om? En natuurlijk ook: voor welke triggers ben jij zelf gevoelig? Wat zijn jouw coping mechanismen als het spannend wordt? Naast mini opstellingen over dit onderwerp benutten we ook het hier en nu van de deelnemersgroep om te oefenen en experimenteren met overdracht.

4. Leiderschap & macht – Het zwaard (dienend) hanteren

Als leider ontkom je er niet aan dat je af en toe macht moet inzetten. Niet omdat het een doel op zich is, maar omdat besluiten nemen en onsympathieke boodschappen brengen nu eenmaal bij je leiderschapsrol hoort. We hebben het hier dus over dienend kunnen hanteren van macht.
Wat heb jij vanuit jouw geschiedenis geleerd over macht en conflict? Welke loyaliteiten en ongemakken spelen er mee? Durf jij de volle verantwoordelijkheid te nemen voor de groei en ontwikkeling van je organisatie? En ben je bereid om de prijs te daarvoor te betalen? Begrippen als daderschap en ‘haattolerantie’ passeren de revue.

5. Leiderschap & sekse – Dansen met het vrouwelijke en mannelijke

Veel vrouwelijke leiders functioneren prima aan de top van een organisatie omdat ze goed hun ‘mannetje kunnen staan’. Daarmee blijven je vrouwelijke kwaliteiten vaak te lang in de schaduw staan. Hoe kun je een goede balans vinden en vloeiend leren bewegen in deze ‘yin-yang-polariteit’?

We bespreken in module 5 ook fenomenen als het ‘glazen plafond’ en de ‘krabbenmand’ aan de hand van ervaringen en inzichten uit de deelnemersgroep. Hieraan liggen vaak onbewuste loyaliteiten ten grondslag die als een ‘succesverhinderingsprincipe’ doorwerken.  

 

6. Leiderschap & succes: Oogsten, vieren en afscheid nemen

Module 6 staat in het teken van integreren, oogsten, vieren en afscheid nemen. Leiderschap en succes is dan ook het laatste leiderschapsthema dat we ontmoeten. Welke boodschappen, opvattingen en onbewuste loyaliteiten spelen er bij jou rond succes en vol in het licht staan? We nemen afscheid en onderzoeken tegelijkertijd welke patronen en neigingen er spelen rond het thema afscheid en vertrekken.

Je presenteert in deze laatste module een ‘waagstuk’ over jouw persoonlijke en professionele groei als mens en leider. Hierop ontvang je feedback en feed forward van de groep en de begeleiders.

Begeleider: Leanne Steeghs

Over Leanne Steeghs

Leanne is systemisch trainer, familie- en organisatieopsteller, teamcoach en coauteur van ‘Systemisch wijzer’. Ze heeft een topsport- en salesachtergrond en werkt sinds 2006 met leiders en (directie)teams op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling, zowel in organisatievraagstukken als in de systemische opleidingen die ze geeft.

Leanne is freelance opleider in de Leergang Teamcoaching bij SchoolvoorCoaching en geeft in België de Opleiding tot Organisatieopsteller (onder de vlag van HRD Academy). Daarnaast biedt zij via haar eigen bedrijf ook een aantal workshops aan speciaal voor vrouwen, zoals ‘De reis van de heldin’. Meer info op www.leannesteeghs.com

Leanne heeft een rijke en doorleefde ervaring op het gebied van systemisch leiderschap en leiderschapsontwikkeling. Ook zij heeft al vroeg geleerd om haar mannetje te staan. Dat had succes en ook een prijs. Ze deelt graag haar systemische wijsheid en ervaring met jou in deze Master Course Vrouwelijk Leiderschap, op haar eigen praktische én diepgaande manier.

Veelgestelde vragen 

Krijg ik concrete handvatten om mijn leiderschap te ontwikkelen en in te zetten?
Ja zeker krijg je die! We besteden veel tijd aan reflectie, feedback en het onderzoeken van leiderschapsthema’s en casuïstiek, zodat je concrete handvatten krijgt die je direct kunt gebruiken voor de groei van je team en organisatie.


Ik vind het een heel aantrekkelijke opleiding, maar ik ben teamleider. Is deze dan opleiding dan
wel geschikt voor mij?
De Master Course Vrouwelijk Leiderschap is vooral bedoeld voor vrouwen die zich bezighouden met strategisch en tactisch management en in mindere mate met operationeel management. Mijn ervaring is dat teamleiders in de ene organisatie uitsluitend gericht zijn op operationeel management en in een andere organisatie (meer dan) de helft van de tijd bezig met tactisch management. Stuur bij twijfel gerust een e-mail zodat ik contact met je kan opnemen om te overleggen.

 Ik vind het een behoorlijke investering in tijd, is het dat waard?
Veel vrouwelijke leiders zijn gewend om vanzelfsprekend tijd en aandacht te geven aan hun omgeving: teams, organisatie, gezin. Zelfzorg en reflectie zijn echter ook essentiële ingrediënten voor gezond en krachtig vrouwelijk leiderschap.

De tijdsinvestering voor deze opleiding gaat je veel opleveren voor jouw groei in leiderschap, zowel professioneel als persoonlijk. Zowel voor jezelf als voor je organisatie.

Ik kan niet alle blokken aanwezig zijn, is daar een oplossing voor?
Het kan gebeuren dat je niet aldoor aanwezig kan zijn. We zoeken in dat geval met jou en de deelnemersgroep naar mogelijkheden om de gemiste stof in te halen en aangehaakt te blijven.

Hoe is de investering van de Master Course Vrouwelijk Leiderschap opgebouwd?
De totale investering van € 7.900,00 bestaat uit twee delen: € 6.000,00 voor de Master Course bestaande uit 6 modules (van elk 3 dagdelen, dus 18 dagdelen in totaal) en de persoonlijke coaching sessie. De verblijfskosten bedragen € 1.900,00 (voor 6 overnachtingen en een volledig verzorgd verblijf op een toplocatie met eigen hotelkamer).

Startdata

Zes modules in de vorm van 24-uurs sessies

De Master Course Vrouwelijk Leiderschap bestaat uit zes 24 uurs sessies, die telkens starten op donderdag om 13.00 uur en eindigen op vrijdag om 13.00 uur op de volgende data:

3e Editie 2025

  • Module 1: 13-14 maart 2025
  • Module 2: 24-25 april 2025
  • Module 3: 19-20 juni 2025
  • Module 4: 4-5 september 2025
  • Module 5: 9-10 oktober 2025
  • Module 6: 27-28 november 2025

Persoonlijke coaching sessie 
Daarnaast krijg je gedurende de Master Course een persoonlijke coaching sessie van 1,5 uur, die je op een voor jou passend tijdstip in kunt plannen. Deze sessie vindt online plaats via Zoom of Teams. 

De groepsgrootte bedraagt maximaal 8 vrouwen, waardoor er veel ruimte is voor persoonlijke aandacht en verdieping.

Locatie:
Buitengoed de Uylenburg
Noordeindseweg 70
2645 BC Delfgauw
www.uylenburg.nl

Investering 
De investering
voor de Master Course Vrouwelijk Leiderschap is € 7.900,00. Dit is exclusief 21% btw en inclusief zes 24-uurs sessies (van 3 dagdelen), een persoonlijke cooaching sessie, het boek ‘Systemisch wijzer’ en een geheel verzorgd verblijf met 6x een hotelovernachting (eigen kamer), 12x een biologische lunch, 6x een driegangendiner, 6x ontbijt, koffie, thee, snacks en borrel. (Zie ook ‘veelgestelde vragen’). Voor leiders in een NGO is er een speciaal tarief van € 7.900,00 inclusief btw.