Skip to main content

Opleiding tot Organisatieopsteller

Voor professionals die organisatieopstellingen, systemische werkvormen en formats willen integreren in hun begeleidingswerk.

In deze 15-daagse residentiële opleiding leer je hoe je organisatievraagstukken kunt doorgronden vanuit systemisch perspectief met behulp van opstellingen. De opleiding heeft twee leerlijnen: de ambachtelijke leerlijn waarin deelnemers zich stapsgewijs bekwamen in de verschillende fasen van een organisatieopstelling. Parallel daaraan loopt de persoonlijke leerlijn, waarin deelnemers hun eigen patronen, triggers en gevoeligheden steeds nauwkeuriger op de radar krijgen, zodat hun systemisch bewustzijn groeit. Dit is een cruciale factor om op een effectieve manier met opstellingen aan de slag te kunnen gaan.

Wat brengt deze opleiding je?

  • Je maakt op een verdiepende manier kennis met het systemisch gedachtegoed zodanig dat je er direct mee aan de slag kunt en durft in organisaties.
  • Je gaat stapsgewijs organisatievraagstukken doorgronden en onderzoeken vanuit een systemisch perspectief met behulp van organisatieopstellingen.
  • Je leert het gebruik van opstellingen af te stemmen op de vraag van je cliënt en/of de organisatie.
  • Je krijgt een brede waaier aan systemische werkvormen, formats en interventiemogelijkheden aangeboden die praktisch toepasbaar zijn.
  • Doordat de deelnemers zelf praktijkcases aanbrengen, leer je uiteenlopende organisatievraagstukken benaderen vanuit systemisch perspectief.
  • Je scherpt je lichaamsbewustzijn, sensitiviteit en systemische voelsprieten aan doordat je veel opstellingen meemaakt, zowel als observator, representant als opsteller. Zo wordt je lichaam een steeds rijkere bron van informatie.
  • Je wordt uitgenodigd om je inhoudelijk verder te verdiepen via de aanbevolen literatuur zodat je kunt werken vanuit een brede kennisbasis.

Doelgroep en toelatingsvoorwaarden

Deze opleiding is bedoeld voor professionals die al enkele jaren ervaring hebben in het begeleiden van organisaties en teams en hun interventiewaaier verder willen uitbreiden met organisatieopstellingen. Denk aan trainers, interne en externe organisatie- of teamcoaches, leidinggevenden, managers, interne en externe adviseurs.

Werken met opstellingen vergt heel wat van de begeleider zelf. In die zin is de bereidheid om diepgaand te reflecteren op je eigen patronen de belangrijkste voorwaarde voor deelname. Naarmate de opleiding vordert, is er steeds meer ruimte om te oefenen met opstellingen. Het inbrengen van casuïstiek vanuit je eigen praktijk, organisatie of loopbaan is daarom eveneens gewenst. Naast de opleidingsdagen dien je tijd te reserveren voor het oefenen in intervisiegroepen, het doornemen van systemische literatuur, het observeren van andere opstellers en het schrijven van een eindwerk. 

Jouw leerwensen worden verkend tijdens een telefonisch of online intakegesprek met één van de opleiders.

Overzicht van het programma

Blok 1: Jij als opsteller – 3-daagse

Blok 2: Van vraag naar opstelling – Systemische kaders (3-daagse)

Blok 3: Van patronen leren spotten naar interventies tijdens de opstelling (3-daagse)

Blok 4: Werken met complexere vraagstukken en formats in organisaties  (3-daagse)

Blok 5: Toetsing en integratie – 3-daagse

Didactische aanpak

  • Gedurende de opleiding word je uitgenodigd om aan de slag te gaan met de aangereikte materie o.a. via een eindwerkstuk, het werken in intervisiegroepjes en leesopdrachten. 
  • Het inbrengen van eigen casuïstiek – persoonlijk en/of uit organisaties waarmee je werkt – vormt een rode draad tijdens de opleiding. De trainers bewaken de vertrouwelijkheid van de aangereikte cases.
  • Naarmate de opleiding vordert, vergroot de ruimte om zelf aan de slag te gaan met opstellingen. Op die manier leer je opstellingen begeleiden in een leercontext en zal je regelmatig feedback krijgen ter ondersteuning van je ontwikkeling als opsteller.
  • In het laatste blok zal ook de certificering plaatsvinden. Om hiervoor in aanmerking te komen, geldt een aanwezigheidsplicht van minimaal 80% van de opleidingsdagen. 
  • De certificering bestaat uit meerdere onderdelen: 1. een eindwerk over de eigen leerlijn als opsteller én over de concrete toepassing in de praktijk ondersteund door de nodige inhoudelijke duiding, 2. het begeleiden van een opstelling tijdens het laatste blok van de training, 3. feedback van zowel de trainers als de mededeelnemers, verzameld doorheen de hele opleiding.
  • Maximum aantal deelnemers (met 2 begeleiders): 16

Cursusmateriaal

Je ontvangt een exemplaar van de boeken ‘Systemisch Wijzer’ van Leanne Steeghs & Siets Bakker en ‘Stuck. Trauma in Organisaties’ van Philippe Bailleur, een reader met relevante artikelen en een literatuurlijst met een aantal verplicht te lezen boeken. Daarnaast wordt er regelmatig verwezen naar andere relevante bronnen.

Over Philippe Bailleur

Auteur van ‘Architect van je organisatie’ en ‘Trauma in organisaties’

Na zijn opleiding aan de Koninklijke Militaire School werkte Philippe een aantal jaren op de militaire luchtmachtbasis van Melsbroek. Philippe combineert ondertussen al meer dan 25 jaar een aantal professionele rollen die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn.

Philippe werkt als organisatiecoach in de – soms taaie – praktijk van zowel kleine als grote organisaties. Waar hij tegenaan loopt in de praktijk, prikkelt hem steeds om op onderzoek te gaan via allerlei opleidingen, verdiepende vakliteratuur, uitwisseling met collega’s en introspectie. Daaruit ontstaan vaak nieuwe concepten die hij als auteur graag vertaalt in blogs, artikels en boeken zoals ‘Architect van je organisatie’ (2015), ‘Stuck, trauma in organisaties’ (2020) en ‘Navigate’ (2023). Zijn rijke ervaring geeft hij als teacher met veel passie door via tal van langlopende opleidingen onder de vlag van HRD Academy.

De drijfveer achter dit vliegwiel is het ondersteunen van organisaties om Forces for Good te worden: goed voor de planeet, goed voor de maatschappij, goed voor de organisatie zelf én uiteraard de medewerkers.  Meer info via www.philippebailleur.be

Over Leanne Steeghs

Auteur van ‘Systemisch wijzer’

Leanne Steeghs is systemisch trainer, organisatieopsteller, teamcoach en co-auteur van het boek ‘Systemisch wijzer’. Ze ontwikkelde samen met Philippe Bailleur de ‘Opleiding tot Organisatieopsteller’, die onder de vlag van HRD Academy in België wordt aangeboden en is als freelance opleider verbonden aan School voor Coaching in Nederland. Daarnaast biedt zij vanuit haar eigen bedrijf systemische opleidingen en workshops aan op het gebied van Vrouwelijk Leiderschap.

In organisaties werkt Leanne met leiders en (directie)teams op het snijvlak van persoonlijke en professionele ontwikkeling. Haar kracht is het aanwakkeren van systemische wijsheid, zodat informatie uit de onderstroom expliciet wordt en benut kan worden om organisatiedoelen te realiseren. Het handelsmerk van Leanne is dat ze ingewikkelde onderwerpen op een eenvoudige manier kan overbrengen, onder andere door vraagstukken/casuïstiek zichtbaar en voelbaar te maken (via demo’s en opstellingen) en daarbij te ‘ondertitelen’ met heldere taal. Op die manier ervaren deelnemers direct en aan den lijve waar een vraagstuk over gaat en wat de essentie is. Haar doel: mensen, teams en organisaties prikkelen om hun volle potentieel te ontsluiten en in de wereld te zetten.  

Wanneer en waar?

Start 8e editie op 21 mei 2025 in de Heerlijckyt Van Elsmeren.  Met Philippe Bailleur en Leanne Steeghs Meer info via HRD Academy


Tijdsduur

15 dagen


Kosten

€ 6.850,- exclusief BTW

Subsidiemogelijkheden in België via KMO portefeuille.

Vroegboekkorting: € 250,- korting bij inschrijving ten minste 2 maanden voor de startdatum van de training.

Het is een residentieel programma.  Eventuele voorovernachtingen kun je rechtstreeks regelen met De Heerlijckyt van Elsmeren.


Hoe meld je je aan?

Via de website van HRD Academy